dimecres, 4 de febrer del 2009

Carrer de Til·lers


El c/de Til·lers, és un carrer de Palau-solità i Plegamans situat a una de les zones més elevades de Palau, al Barri del Castell. Alguns carrers que s'hi creuen: c/salzes, c/dels pollancres, c/dels cerders, c/ de les albes, c/carolines,...Tots els noms són d'arbres.

Què és un Til·ler?

Doncs, són un gènere d'arbres de la familia de les malvàcies. Natius de les regions de l'hemisferi nord. Hi ha més d'una trentena d'espècies que es poden trobr arreu d'Àsia, Europa i l'orient d'Amèrica Nord. Es poden cultivar a l'emisferi sud. Existeixen a més nombrosos híbrids espontanis i artificials, un factor que dificulta l'elaboració d'una taxonomia precisa per a l'espècie. Són arbres voluminosos, poden arribar a fer 40 metres d'alçada, amb fustos rectes de uns 50 cm.
Són caducifolis, amb fulles cordiformes amb la vora serrada, de fin a 20 cm d'ample, de color verd fosc en el feix i verd clar platejat al revés, fortament aromàtiques. Les flors d'aquest arbre són molt aromatiques, en forma de xicotets xanglots grocs amb una bràctea allargada. Són bastant conegut per les seves propietats curatives per a refredats, o altres. També es poden fes servir de tranquilitzants i somnifers, preparats en forma d'infusió (til·la) Poden arriar a viure uns 900 anys creixent lentament. S'utilitzen ben sovint per a repoblar carrers i places. Les fulles que cauen del til·ler, en descompondre's, proporcionen un humus d'alt contingut de minerals i nutrients, que resulta molt útil per a millorar terres escasses de minerals i altres nutrients.